Akademisk kvart – En oskriven regel om att föreläsningar som sägs börja t.ex 13 egentligen börjar 13:15. Detta gäller inte om tiden är skriven som 13:00.
ASA- huset – Byggnaden på Fänriksgatan där ekonomistuderande och samhällsvetare mest huserar. Här finns också biblioteket med de flesta kursböcker.
Arken – Psykkastuderandenas hem på Fabriksgatan i Åbo. Inte att förväxlas med Noaks ark, alternativt Arken-nattklubben på Åland.
Assari (-n ullakko) – Restaurang med studentlunch vid Turun Yliopisto.
Bikupan – Psykologins utrymme i tredje våningen i Arken, breved testutrymmen och personalens kafferum. Används för t.ex. ost & vin -kvällar.
Café Arken – Så som namnet antyder är detta studentrestaurangen i Arken. Enligt många har de den bästa (vege) maten men också långa köer ibland.
Fabbes Café – Detta café är något de flesta på campus känner till. Ett mysigt och hemtrevligt krypin mitt emot Arken på Biskopsgatan.
FHPT – Fakulteten för humaniora, psykologi och teologi. Ett av ÅA:s fyra fakultet.
Fänriken – Cafét/studentlunchstället i ASA-byggnaden
Föreläsning – Man brukar oftast ha pauser med 90 minuters mellanrum.
Gadolinia – Byggnaden på biskopsgatan med studentlunch och latelunch.
Gamyl – Enligt många är man gamyl då man tagit sin kandidatavhandling, alltså beskriver ordet en person som studerat en längre tid och börjar bli gammal.
Gulis – Förmodligen är du som läser denna guide en gulis – aka gulnäbb. Du är första årets (oerfarna) studerande vid universitetet.
HID-nyckel – En nyckel alla studerande får från Gripen som öppnar vissa dörrar. Psykologistuderande kommer in till Arken, Källan, psykologins datasal och kafferum mellan kl. 5-24. Man kommer alltid ut, men man kommer inte in efter det (så om man är i t.ex. Kafferummet senare än så skall man se till att ha dörren öppen..)
Halare- Det mest klassiska plagget i en studerandes klädskåp. På halarfärgen kan man se vem som tillhör vilken förening. Impuls (ursnygga) halare är mörkblå.
Kafferummet – Ditt hem för de kommande fem åren. Hittas i andra våningen i psykologikorridoren.
Kandidatavhandling (Kandi) – En avhandling man måste skriva för att få kandidatexamen. Mognasprov (läs: stress).
Källan – Föreläsningsal som används mycket inom psykologikurser. Finns på andra våningen i arken, breved kafferummet.
Kuvösen – Forskarnas rum i tredje våningen i Arken.
Kåren – Åbo Akademis Studentkårs hus på Tavastgatan 22. På kansliet på Kårens andra våning får du bland annat dekalen till ditt studiekort som behövs varje år. Kåren har även studentrestaurang samt festutrymmen.
Latelunch – Mellan 15-19 kan man äta “latelunch” i antingen Café Gadolinia eller i Assarin ullakko. Samma pris som vanlig studentlunch, studiekortet med. Ofta lite annan meny.
Omtent – I regel så får du för varje kurs 3 chanser att tentera kursen. Ifall du bommar tenten på första kan du alltså gå på omtent och försöka pånytt. Ett gammalt klokt ordspråk lyder också “Det finns alltid omtent men aldrig omfest”.
Pliktande – Varje ny gulis har äran och skyldigheten att plikta en gång under läsåret på något evenemang. Att vara pliktare innebär att man hjälper till med t.ex. en sitz (duka bord, sätta upp dekorationer, hjälpa värdinnan med matlagning, servera mat och dryck eller städa). En lista på kommande evenemang hängs upp på kafferummets dörr, där man kan skriva sitt namn vid det evenemanget man tänker arbeta på.
Pro Gradu avhandling (gradu) – Avhandling som skrivs av studerande på kandidatnivå för att avlägga sin magistersexamen.
Sillis – Sillis står för sillfrukost och är något som i regel ordnas dagen efter en årsfest. Sillisen är en dagsfest där alla deltagare har på sina studenthalare, äter god krabbismat och firar årsfestveckans slut. Till sillisen hör ofta också uppträdande av live band och knasiga utklädnader.
Sitz – Tänk kräftskiva men med färre kräftor och mera dryck och sång.
Studiepoäng – Dessa lever du för. Fås i utbyte mot blod svett och tårar.
Styrelse – Ämnesföreningens styrande organ. Väljs vid det årliga höstmötet.
Sångledare – Den som leder sången och den som man skall (försöka) lyssna på under sitzer
Tutor – Tutorerna är lite som storesyskon eller som mentorer för de nya gulnäbbarna alltså första årets studerandena. Tutorernas roll är att se till att de nya studerandena under första veckan får en uppfattning av hur studierna vid universitetet går till och så ordnar de olika programpunkter för att de nya studerandena skall lära känna varandra och den nya hemstaden. Tutorerna är även dina kontaktpersoner under ditt första år (och eventuellt också efter det om du blir riktigt fäst vid dem), de hjälper till med allt tänkbart och svarar mer än gärna på dumma frågor. I Impuls har vi i regel två tutorer per gulisgrupp. Under tidigare år har tutorerna ordnat väldigt varierande program för sina gulisar men traditionsenligt brukar evenemang som: gamylöl (en kväll där du får träffa gamylerna), sportsevenmang, picknick och stadsorgentering stå på agendan.